Tegenwoordig als ouder kun je er niet meer omheen. Media zoals Apps en games hebben echt een plekje veroverd in onze huidige manier van leven. Begrijp mij niet verkeerd, dit zijn stuk voor stuk handige en leuke mediums, maar als ouder is het ontzettend lastig om hierin een balans te vinden. Ik spreek namelijk uit eigen ervaring. In deze blog kun je mijn tips en ervaringen lezen. Als je benieuwd bent, lees dan lekker verder en laat je vooral inspireren.
Wat te doen met Media?
Allereerst is het even goed om je innerlijke kind even op te roepen, dit helpt namelijk om makkelijker de balans te vinden. Je kan het je vast nog wel herinneren. Heerlijk buiten spelen met vriendjes en of vriendinnetjes, vooral op zoek gaan naar het avontuur, want dat is gaaf. Met de opkomst van verschillende media en gadgets is het voor kinderen minder aantrekkelijk om buiten te spelen, want zijn of haar vriendjes/vriendinnetjes zijn toch wel online en dat is veel leuker, zeggen ze dan.
Wat je hierin kunt doen, is je kind uitdagen met kwalitatieve goede apps, YouTube-filmpjes en natuurlijk games. Deze applicaties (ook wel apps genoemd) kun je tegenwoordig in een online store downloaden. De vraag hierin is natuurlijk: Hoe herken ik deze kwalitatieve en nuttige apps voor mijn kind? Uit eigen ervaring ben ik achter het antwoord op deze vraag gekomen. Een app voor jouw kinderen is geschikt als het aan de volgende eisen voldoet:
- Een ideale combinatie van weinig en veel interactie
- Duidelijke informatie aan ons (de ouders)
- Een app die aansluit bij de verbeeldingskracht en belevingswereld van jouw kind
- De app moet natuurlijk ook wel visueel leuk eruitzien, anders haakt je kind zo af
Heeft gamen ook positieve eigenschappen?
Jazeker! Je zou het misschien niet verwachten, maar gamen heeft echt positieve eigenschappen. Ik heb in mijn jonge jaren veel gegamed, hierdoor was dit onderdeel voor mij niet geheel verrassend. Wel moet ik eerlijk zeggen, dat ik de laatste jaren alleen maar negatieve verhalen over gamen tegenkom. Toch fijn om als voormalig gamer een aantal positieve eigenschappen te benoemen:
- Engels – Veel games zijn namelijk in het Engels, hoe jonger je bent hoe sneller je leert. De Engelse taal wordt door het online en offline zeer snel opgepakt.
- Samenwerken – Voor veel gamers waaronder mijzelf, is het samenwerken met vriendjes en vriendinnetjes om een bepaalde ‘missie’ te halen, het allerleukste wat er is.
- Doorzetten – Kinderen leren hoe ze om moeten gaan met bepaalde tegenslagen. Als je het eerste keer niet haal probeer je het nog een keer, en daarna nog een keer, net zo lang tot dat je het haalt
- Probleemoplossend vermogen – Kinderen zien net als ons situaties en daarop maken ze een soort van ‘actieplan.’ Hierin proberen ze het probleem op te lossen.
Zo zie je maar weer. Door het spelen van games kan jouw ‘kleine’ snel en veel nieuwe eigenschappen leren. Mijn laatste tip luidt als volgt: laat je kind ook zeker lekker buiten spelen, maar dwing hem of haar niks. Als je kind echt helemaal gek is van gamen en apps. Dan heb je verschillende en leuke alternatieve spelletjes die buiten gespeeld kunnen worden. Bijvoorbeeld Pokémon – Go, waarbij kinderen op zoek gaan naar bedachte fantasiemonsters.
Beste moeders en vaders, bedankt voor het lezen van onze blog. Ik hoop dat het vinden van balans tussen apps, games en buitenspelen geen problemen meer oplevert. Mocht je vragen, opmerkingen of iets anders met ons willen delen, laat het ons weten door middel van een reactie of een mailtje, want ouders staan altijd voor elkaar klaar, toch?
Geef een reactie