Gehoorbeschadiging bij jezelf herkennen is al lastig, laat staan bij je kinderen. Toch wil je er als ouder er vroeg genoeg bij zijn. Allereerst is het belangrijk om eerst te begrijpen hoe je kind leert luisteren. Om dit te kunnen begrijpen heb ik een aantal tips op een rijtje gezet. Deze tips kan je gebruiken om goed om te kunnen gaan met gehoorbeschadiging bij je kinderen. Ik zou zeggen lees lekker verder!
Het begint allemaal met het leerproces
Het gehoor van een pasgeboren baby is eigenlijk hetzelfde als die van jou. Alleen bij baby’s moet het gehoor zich nog helemaal ontwikkelen. Zij moeten nog beginnen met het traject waarbij ze geluiden kunnen koppelen met woorden. Dit doen ze door herhaaldelijk naar woorden te luisteren. Eenvoudig gezegd baby’s leren door te luisteren. Een goed voorbeeld is het luisteren naar het slaapliedje voordat het bedtijd is.
Het observeren van je kind
Het begint allemaal met het vaststellen waar het geluid vandaan komt. Dit kun je als eerste observeren bij je baby. We luisteren allemaal namelijk met twee oren. (ook wel binauraal genoemd) Op deze manier kan iedereen zelfs de baby’s vaststellen van welke richting het geluid vandaan komt. Je vraag je vast af: Hoe kun je dat het beste observeren? Het is vrij simpel, De meeste pasgeboren kinderen bewegen hun ogen, andere vergroten ze juist bij het horen van harde geluiden. Dit fenomeen wordt ook wel de schrikreflex genoemd. Na 5 tot 6 maanden kun je dit goed testen bij je kind. Ga achter of naast je kind zitten en maak zachte geluiden terwijl je kind recht voor zich uitstaart. Als het goed is volgt jouw kind met zijn hoofd het geluid. Hierin is het belangrijk om goed te observeren hoe je ‘’kleine’’ reageert op zachte geluiden.
De eerste tekenen
Als ouder ben je altijd alert als het gaat om je ‘’kleintje’’. Wees zeker alert als je kind niet op juiste manier op geluid reageert. Dat zou de eerste tekenen van gehoorverlies kunnen zijn. Daarin heb je milde varianten of eenzijdig gehoorverlies, dit is wel moeilijk te constateren. Neem wel mee dat ook milde varianten van gehoorverlies vervelende gevolgen kunnen hebben. Het allerbelangrijkste teken hierin is dat jouw kind achterloopt op spraak en taal. Het vaststellen van gehoorverlies is lastig, we hebben hieronder een lijstje opgesteld, waarbij je de eerste signalen kunt herkennen:
- als je kind roept en ondanks het lawaainiveau niet direct reageert
- je kind heeft niet in de gaten, dat er iemand buiten beeld spreekt, zeker wanneer er weinig afleiding is
- Wanneer de tv aanstaat en het gezin de tv goed kan horen, gaat je kind zo dicht mogelijk bij de tv zitten.
- Geen reactie op harde geluiden
- Geen reactie op stemmen door de smartphone en daardoor steeds van oor veranderen
Zeker geen bangmakerij, maar als je kind naar school gaat, kan hij of zij met licht gehoorverlies al aandachtsproblemen of sociale problemen in de klas vertonen. Ga hier dus raadzaam mee om.
Leuke en belangrijke mijlpalen
We hebben even op een rijtje gezet, wat leuke mijlpalen van je kind zijn:
- Na 9 maanden – Komen de eenvoudige en bekende woorden zoals: mama, papa en dag
- Na 10 maanden – het ouderwetse gebabbel. Spannen, want de eerste herkenbare woordjes worden uitgesproken
- Na 1 Jaar – Meerdere worden kunnen uitgesproken worden
- Na 1,5 jaar – je kind begint nu ook eenvoudige zinnen te begrijpen, hij of zij heeft een woordenschat van 15 tot 60 woorden, denk aan korte zinnen als ‘niet willen’
- Na 2 jaar – Het gaat snel je kind heeft nu een woordenschat van minstens 160 woorden, hierin kunnen ze al twee eenvoudige zinnen spreken
- 3 t/m 5 jaar – Nu gaan echt de wensen uitkomen van je kind, je kind zal gesproken taal gebruiken om situaties duidelijker te maken, nu heeft je kind al een woordenschat van 1000 naar minstens 2000 woorden.
Bij een achterstand minstens drie maanden, neem dan contact op met de audicien. Deze test je kind doorgrondig zonder dat het veel stress met zich meebrengt. Test je kind.
Geef een reactie