Als je bent bevallen heb je recht op kraamzorg. Hoeveel uren kraamzorg je krijgt, dat verschilt, dit hangt namelijk af van je verzekering. Als je thuis gaat bevallen is de kans groot dat de kraamverzorgster er al is tijdens de bevalling. Ze blijft dan tot het weer een beetje rustig is. Ga je in het ziekenhuis bevallen dan komt ze als je thuiskomt. Het is fijn om kraamzorg te hebben, hierdoor sta je er niet alleen voor de eerste dagen.
De dagelijkse zorg
De kraamzorg komt over het algemeen dagelijks een aantal uurtjes om voor het kindje én voor jou te zorgen. Ze legt uit hoe je luiers kunt verschonen en hoe je de baby in bad kunt doen. Ze helpt je ook met het geven van borstvoeding door te helpen bij het aanleggen. Geef je geen borstvoeding? Dan legt ze uit hoe je een flesje maakt. Genezen de hechtingen goed, heb je geen borstontsteking, krimpt je baarmoeder wel en is je bloedverlies normaal?
Gaat alles goed met de baby?
Ook wat de baby aangaat houdt de kraamzorg alles goed in de gaten. Hoe gaat het met de ontwikkeling van de baby? Drinkt de baby goed, plast en poet hij genoeg? Alles wordt genoteerd in een groeiboekje wat ook jij moet het bijhouden. Zo kan de kraamzorg evalueren of alles nog steeds naar wens gaat met de baby. Twijfelt ze hierover, dan zal ze de verloskundige inlichten.
Moeder en kind hebben de prioriteit
In principe is de kraamhulp er niet voor het huishouden, alleen voor alles wat met de kraamvrouw en de baby te maken heeft. Ze verschoont bijvoorbeeld wel het bed van jou en je baby. De tijd die overblijft kan eventueel opgevuld worden met huishoudelijke taken, zoals wassen, strijken, het toilet schoonmaken of stofzuigen. Toch hebben de moeder en de baby altijd de prioriteit.
Hoe meer uren, des te meer mogelijkheden
De kraamzorg is ook een luisterend oor als de kraamtranen even de kop opsteken en ze zorgt dat het met de kraamvisite goed verloopt. Zijn er nog andere kinderen in huis, dan neemt ze ook de verzorging van deze kinderen op haar schouders. Wat de kraamzorg allemaal kan doen behalve voor jou en de baby zorgen, hangt een beetje af van het aantal uren kraamzorg waar je recht op hebt. Hoe meer uren je hebt, des te meer overige taken kan ze op zich nemen, maar ze is er in eerste instantie voor jou en de baby.
Even slikken en doorgaan
Vaak is het even slikken als de laatste uren van de kraamzorg zijn aangebroken. Meestal bouw je toch een band op in die korte maar indrukwekkende tijd. Daarbij weet je dat je er straks ineens alleen voor komt te staan. Ondanks dat ze je alles goed heeft uitgelegd is dat toch even slikken.
Geef een antwoord