Vele jaren geleden dacht men dat baby’s van vlak na de geboorte moesten ingebakerd worden om te helen van de kwetsuren die ze opliepen tijdens de bevalling. Bakers, zoals men de vrouwen noemden die deze taak op zich namen, waren assistentes van de vroedvrouwen. Je kunt ze vergelijken met de kraamverzorgsters van nu en zij kenden de techniek van het inbakeren. De term ‘bakerpraatjes’ slaat op de misvattingen die deze dames de wereld in hielpen zoals het feit dat inbakeren navelbreuken zouden verhinderen en ervoor zorgen dat het ruggetje recht groeide. Op deze manier was het voor de baby ook onmogelijk om zichzelf in de oogjes te krabben en een mutsje maakt het helemaal compleet omdat het de fontanel beschermde én voorkwam dat het kindje flapoortjes kreeg.
Na drie maanden werden de armpjes niet meer mee ingebakerd en na ongeveer een half jaar werd het helemaal niet meer gedaan. Eind de jaren 1700 werd het duidelijk dat de groei van het kindje belemmerd werd en gooide men de wikkels aan de kant.
Welke baby’s hebben baat bij inbakeren
Kleintjes die moeilijk inslapen, enkel dutjes doen i.p.v. diep door te slapen, makkelijk overprikkeld geraken en vaak huilen omdat ze moe zijn en de slaap niet kunnen vatten zullen minder problemen hebben om te slapen en ook minder vaak huilen.
Het is wel aan te raden om niet meteen jouw baby in te bakeren bij slaapproblemen of overprikkeling. Wanneer je de baby op zijn eigen ritme zijn plaats in de wereld laat vinden en weet welke prikkels hem onrustig maken kun je er wellicht voor zorgen dat het probleem zich binnen de kortste tijd zelf oplost.
Wanneer kan inbakeren absoluut niet
Indien de kans bestaat dat de heupen van jouw kleintje gevoelig zijn voor dysplasie is het ten stelligst af te raden om het in te bakeren. Ook wanneer het koorts heeft doe je het beter niet omdat het dan de hoge lichaamstemperatuur niet kwijt kan. Na het vaccineren laat je je kleintje best niet ingebakerd slapen en ook niet bij infecties op de luchtwegen of benauwdheid. Indien jouw kindje een afwijking heeft in de wervelkolom of zich probeert op het buikje te draaien is het geen goed idee om in te bakeren.
Bij twijfels, of je het wel of niet zou doen, doe je er goed aan om wel of niet inbakeren te overleggen en te bespreken met de kraamhulp of de behandelend arts. Zij kunnen jou precies vertellen wat voor jou de beste oplossing is.
Wat je zelf doet, doe je meestal beter
Bij inbakeren is dat niet altijd evident want het is een techniek die je moet aanleren. Je kunt je kleintje niet zomaar in wat doeken gaan wikkelen, zo werkt het niet. Indien je echt overweegt om het te gaan doen en je staat er volledig achter ga je best op zoek naar mensen die ervaring hebben en jou daarbij kunnen helpen.
Geef een antwoord