Kraamverzorgende zijn er in alle soorten en maten. Van kundige topvrouwen tot iemand die iets minder goed is in het vak. Iedereen wens je een kundige topvrouw als kraamverzorgende toe. Op de kraamzorg opleiding leren de kraamverzorgenden to be hoe ze moeder en baby moeten verzorgen, helpen en ondersteunen de eerste acht dagen. Sommige dames zijn hiervoor in de wieg gelegd en anderen niet. Zo herken jij een goede kraamverzorgende:
1. Ze is zorgzaam
Deze eigenschap is misschien voor de hand liggend, maar een goede kraamverzorgende is zorgzaam. Ze moet immers voor moeder en baby zorgen. Om in staat te zijn om goed voor je baby te zorgen, verzorgt de kraamverzorgende jou. Zo kan jij als “nieuwe” moeder de eerste dagen na de bevalling op adem komen. Geniet ervan zo lang je kunt, want wie gaat er (naast je ouders en man misschien) ooit voor je zorgen?
2. Ze leert je alles over de zorg voor een pasgeboren baby
Grote kans dat jij en/of je partner nog nooit een luier hebben verschoond. Help! Je moet het eerste luiertje verschonen en je weet niet hoe. Doe je de luier verkeerd om? Een goede kraamverzorgende stelt je gerust en legt je uit hoe dit moet. Een kraamverzorgende is er om jou en je partner de grondbeginselen van de zorg voor een pasgeboren baby te leren. Je hoeft je dus niet te schamen als je iets niet weet.
3. Ze geeft je zelfvertrouwen
Een goede kraamverzorgende geeft je zelfvertrouwen. Een ouder zijn is nieuw voor je en je wilt zo voorzichtig mogelijk zijn met je baby. Je wil natuurlijk het beste voor je baby zorgen en niet per ongeluk pijn doen. De eerste periode gaat vaak gepaard met veel onzekerheid. Alles is nieuw en je hebt nog veel vragen. Heeft de baby het niet koud? Kan ik dat armpje buigen om de romper aan te doen? De baby huilt, wat moet ik doen? Soms kan het zelfs zo overweldigend zijn dat je zelf ook moet huilen. Je kunt alle vragen die je hebt aan je kraamverzorgende vragen. De kraamverzorgende helpt en geeft tips zoveel jij nodig acht.
4. Een goede kraamverzorgende stelt grenzen
We snappen dat je volwassen bent en zelf grenzen kan stellen. Toch is het wel fijn dat tijdens de kraamweek een kraamverzorgende dit van je overneemt. Ze zorgt ervoor dat jij genoeg rust krijgt door je naar bed te sturen, ze helpt je kinderen en zorgt ervoor dat kraambezoek niet te lang blijft hangen. Daardoor kan het lijken alsof je weer een moeder in huis hebt, maar een goede kraamverzorgende zorgt voor duidelijkheid en structuur in een situatie die voor jou overweldigend is.
5. Ze is goudeerlijk
Ze stelt grenzen, maar ze zal ook uitleggen waarom. Ze is eerlijk tegen je over de dagelijkse gang van zaken, want ze staat niet op het toneel. Als haar iets niet bevalt, dan zal ze dit ook tegen je zeggen. Als je een uur in de wind stinkt, omdat je al twee dagen niet hebt gedoucht, dan zal ze dit ook zeggen. Een goede kraamverzorgende is dus eerlijk en niet bang om te zeggen wat ze vindt.
6. Ze doet meer dan van haar verwacht wordt
Een van de taken van de kraamverzorgende is het verschonen van je beddengoed en het toilet en je badkamer schoon te maken. Een andere verplichte taak is de was van de kraamvrouw en baby. Om water, wasmiddel en energie te besparen is het wel net zo handig als de was van je partner (mits dit niet een hele berg is) in hetzelfde wasje wordt meegenomen. Zo mag je in je handjes knijpen als je een kraamverzorgende hebt die naast haar verplichte taken, ook nog andere taken op zich neemt.
7. Ze waakt over je gezondheid
Het is het werk van een kraamverzorgende om jouw medische gesteldheid goed in te gaten te houden, de wonden te verzorgen en erop letten dat je genoeg slaapt. Ze waakt niet alleen over je fysieke gezondheid, maar ook over je mentale gezondheid. Denk jij dat je twee dagen na de bevalling klaar bent om een stuk te gaan wandelen? De kraamverzorgende zal uitleggen waarom dit niet verstandig is. Het draait namelijk niet alleen om de baby, maar ook om jouw gezondheid.
8. Ze leert jou om de signalen van je baby te herkennen
Alhoewel het gehuil van je baby in het begin voor jou allemaal hetzelfde klinkt, klinkt elke huil voor de kraamverzorgende anders. Zo zit er verschil tussen de honger-huil, een krampjes-huil en een huil als je baby gewoon even vastgehouden wil worden. Zij leert jou de verschillen, zodat je na de kraamweek precies weet wat er aan de hand is. De kraamverzorgende leert je o.a. ook signalen te herkennen of je baby alert is, hoe de ademhaling is en of de baby tevreden ligt.
9. Ze geeft jou de ruimte met je baby
Een goede kraamverzorgende zet jou en je baby voorop en cijfert zichzelf weg. De kraamweek draait inmiddels om jou en je baby. Bij een goede kraamverzorgende merk je niet eens dat ze er is.
10. Ze geeft je tips die je nog nooit hebt gehoord
Of het nu gaat over baby’s of het huishouden, de kraamverzorgende geeft jou een tip die je nog nooit eerder hebt gehoord. Deze tips zijn waardevol, koester het!
Vinkt jouw kraamverzorgende al deze boxjes af? Dan mag je in je handjes knijpen, want dan heb jij een hele goede kraamverzorgende! Of herken jij jezelf wel een beetje in deze eigenschappen, misschien is kraamverzorgende wel iets voor jou! Check de vacatures kraamzorg.
Geef een reactie