Een echt dilemma voor de ouders natuurlijk, want je kind straffen is nooit leuk, maar de vraag is natuurlijk: hoe pak je dat als ouder aan? Volgens de welbekende schrijver Naomi Aldort, is de reden dat een kind zich onvriendelijk gedraagt of iets stuk maakt, altijd onschuldig. De kinderen doen hun best, alleen wij begrijpen de intentie van ons kind niet altijd. Met deze insteek hebben wij een aantal tips, in deze blog, benoemd, die ouders kunnen gebruiken voor het begeleiden van hun kind, zonder te straffen. Wil je weten of dat mogelijk is? Lees dan onze blog!
1. Ga serieus om met de gevoelens van je kind
Omgaan met emoties van andere mensen is al lastig, laat staan van je eigen kind. Bij situaties waarin jouw kind het liefste wegrent of in een bepaalde vechthouding schiet, heeft je dochter of je zoon moeite om bepaalde emoties te plaatsen. Jouw aandacht is precies wat hij of zij nodig heeft. Hierin is het jouw doel om de ‘anchor’ te zijn van je kind. Jouw kind kan nu zijn emoties kwijt in een veilige omgeving. Aandacht van een volwassene speelt hierin een sleutelrol. Je kunt je kind helpen door hem/haar te helpen met controleren van deze emoties. Tijdens de storm van emoties is het belangrijk om niet teveel te zoeken naar de reden. Je kind kan zijn/haar ei kwijt en naderhand, voelt hij/zij de band met zijn ouders groeien en zal een soort verlichting ervaren. Het mooie hiervan is, dat hij in toekomstige incidenten opener zal zijn richting jou.
2. Het contactmoment is belangrijk voordat je corrigeert
Een knuffel doet soms wonderen als we overstuur zijn. Het voelen van iemands aanwezigheid is soms net wat we nodig hebben om iets af te kunnen sluiten. Bij je kinderen is het precies hetzelfde. Maak contact als je iets verduidelijkt wil hebben. Voorbeelden zijn:
- Pak hem op: ‘’jij zou graag buiten willen spelen.. maar het is etenstijd.’’
- Leg je hand op de schouder van je kind, “Vind je het eng om mij te vertellen over het toetje.’’
- Het maken van lief oogcontact voordat je zegt: ‘’Wat ben jij overstuur.’’
Dit zijn een aantal voorbeelden, maar er bestaan natuurlijk veel meer situaties waarin contact maken, voordat je corrigeert, toepasbaar is.
3. Zeg eens.. Ja
Het positieve denken begint eigenlijk al in je jonge kinderjaren, vandaar dat ‘ja’ zeggen vaak een goed gevoel geeft en ‘nee’ zeggen vaak een negatief gevoel geeft. Kinderen zijn vaak gevoelig voor de manier waarop de vraag gesteld wordt. Een liefdevolle vraagstelling zal ervoor zorgen, dat jouw kind sneller ‘ja’ zal zeggen. Ga op zoek naar de ‘ja’ van je kind in plaats van de nee.
- Ja, ik vind je lief
- jazeker, we hebben nog wel tijd voor één aflevering
- ja, als we opschieten hebben we tijd voor een lekker ijsje
Je kind zal antwoorden op de manier van jouw stemming, vandaar dat het in dit geval sneller een ja zal worden in plaats van een nee.
4. Vraag jezelf af: hoe leerde ik als kind?
Even een throwback to memory lane; op welke manier leerde jij het meest? Was je iemand, die leerde door te observeren of was je iemand, die leerde door gewoon aan de slag te gaan? Vaak vindt jouw kind dezelfde aanpak van leren fijn. Neem het niet als leidraad, want het kan zo zijn, dat je kind liever op een andere manier leert. Het voorbeeld van naar de wc gaan. Dat zal altijd in stappen gaan. Eerst de luier, dan met begeleiding naar het potje, vervolgens naar zelfstandig op het potje en dan naar de wc. Belangrijk is de regelmaat waarin het leren gebeurt. Consistentie is enorm belangrijk, omdat het jouw kind de basis geeft voor de toekomst. Kwaad worden, vanwege het verlies van een schoen is geen optie, denk eraan dat ondersteuning het beste is wat je kunt geven.
5. Investeer tijd voor het belangrijkste ‘bezit’ van je leven
Anno 2019 is het moeilijk voor te stellen, maar zet al je apparaten, waarmee je online kunt, even uit. Dat hoeft niet de hele dag te zijn, maar 30 minuten helemaal voor je dochter of zoon zou hij of zij al geweldig vinden. Laat je kind de leiding nemen. Ook al ben je miss Pippi Langkous van Lutjebroek voor één dag. Lekker giechelen met je kind over van alles en nog wat: geweldig toch? Kinderen, die erachter komen dat ze 100% op hun ouders kunnen vertrouwen, bloeien helemaal op. Ze weten namelijk dat ze hun gevoel en emoties kwijt kunnen.
Beste moeders en vaders, bedankt voor het lezen van onze blog. Mocht je vragen, opmerkingen of iets anders met ons willen delen, laat het ons weten door middel van een reactie of een mailtje, want ouders staan ook voor elkaar klaar, toch?
Geef een reactie