Groep 8, het is voor alle kinderen van de basisschool zonder twijfel een spannend moment. Dit is ook helemaal te begrijpen omdat het richting geeft aan de verdere schoolcarrière en dus ook aan de richting die je kind zal uitgaan na de schoolloopbaan. Alles wat je moet weten over de doorstroomtoets, de vroegere eindtoets, vind je hier.
Wat is de doorstroomtoets?
Aan het einde van de lagere school is het belangrijk om na te gaan of een kind de voorziene leerstof voldoende onder de knie heeft om over te stappen naar de middelbare school. Het is een gevreesd moment voor veel ouders en kinderen, maar je moet er altijd van uitgaan dat het belang van het kind in deze doorstroomtoets centraal staat.
Van eindtoets naar doorstroomtoets
De term eindtoets, die iedereen al sinds lange tijd kent, geeft eigenlijk een verkeerd beeld. Het einde van de basisschool betekent slechts een tussenstap in de schoolcarrière van je kinderen. Eens deze stap succesvol werd behaald, is het tijd om door te stromen naar de middelbare school. Vandaar dat de term doorstroomtoets een beter beeld geeft van waar de toets eigenlijk precies voor staat. Het is namelijk niet een einde, maar een doorstromen naar een nieuw begin. De plannen zijn er om vanaf het schooljaar 2023/2024 dit nieuwe begrip in te voeren.
Hoe kun je jouw kind hierop voorbereiden?
Kinderen in groep 8 krijgen traditioneel in januari een voorlopig schooladvies. Dit advies moet toelaten een gerichte keuze te maken voor de overstap naar het middelbaar onderwijs. In februari volgt dan de doorstroomtoets met een bekendmaking van de resultaten hiervan medio maart. Het advies en de resultaten van de toets laten toe om al vanaf half maart een middelbare school en studierichting uit te kiezen.
Om je kind hier maximaal op voor te bereiden, is het een goed idee om zoveel mogelijk oefeningen en oefenexamens te maken die betrekking hebben op de te kennen leerstof. Redactiesommen groep 7 en redactiesommen groep 8 bijvoorbeeld zijn erg leerzaam, net als het inoefenen van zowel spelling als grammatica, leestekens werkwoorden en rekensommen. Begin hier ook al vroeg mee, het geeft je kind de kans verder te werken op de punten die moeilijker blijken te zijn. Als ouder betrokken zijn bij de voorbereiding zal je kind nog meer motiveren om deze doorstroomtoets als een unieke kans te zien om zijn of haar kennis te tonen.
Meer van dit soort blogs lezen? Klik dan hier.
Geef een reactie