Wat zijn nou de kenmerken van lastige kinderen? Dat is gelijk al een hele goede vraag, want waar trek je de grens? Ik ervaar kinderen als lastig, als ze gebruik maken van grof taalgebruik, niet luisteren en als ze hun afspraken niet nakomen. In het begin bestrafte ik dit gedrag ook van mijn kind. Tot dat ik het boek las van Berthold Gunster. (lastige kinderen? Heb jij even geluk). In deze blog kun je lezen welke aanpak helpt bij het opvoeden van kinderen met lastig gedrag. Ben je benieuwd over mijn veranderde aanpak van opvoeding, lees dan gauw verder!
Verandering begint met tips
Als je weet wat je wil veranderen is de eerst stap al gezet, de tweede stap is de manier vinden om te veranderen en de derde stap is het uitvoeren van deze verandering. Je zal vast denken, dat is lekker makkelijk geschreven, maar hoe kan ik de situatie van mij lastige kind verbeteren? Door onderstaande tips moet het zeker gaan lukken:
Tip 1 ontdek de achterliggende gedachte
Bij deze tip kruip je in de rol van detective. Je legt de focus bij het vinden van de achterliggende gedachte van je kind. In deze case ga je op zoek hoe je het verlangen van je kind kan bevredigen. Je kind ruimt zijn spullen niet op, omdat hij of zij perse de confrontatie met jou aan wil gaan. Dat is zeker niet de bedoeling van je kind. Ze willen gewoon zo snel mogelijk buiten spelen of gamen en niks missen van deze ontspanning. Wat ik zelf heb gedaan is werken met een beloningssysteem. Mijn kind mag een bepaalde tijd gamen of buitenspelen. Als hij keurig alles opruimt mag hij een halfuurtje langer gamen of buitenspelen. Ik moet zeggen het scheelt echt, want hij wil echt niks missen van dat halfuurtje.
Tip 2 Niet te snel ingrijpen
Probeer niet te snel in te grijpen. Moeilijk maar zeker het proberen waard. Deze benadering heeft namelijk twee voordelen. De achterliggende verlangens van het probleem worden blootgegeven en je kind leert om positief te denken en op zoek te gaan naar de oplossingen. ‘Take a backseat’ en heb veel geduld, neem waar wat er precies aan de hand is. Je zult merken dat stapje bij stapje het resultaat op gaat leveren.
Tip 3 Timing
Het is goed om een bepaalde situatie te bespreken, doe het niet alleen gelijk. Je zit op dat moment namelijk vol met emotie. Even flink doorademen. Even later bespreek je het voorval met je kind(eren). Je geeft jezelf namelijk de tijd om even goed over de situatie na te denken. Stel, bij het avondeten begin je gelijk over alles nog wat te mopperen, dan zal je kind(eren) er tegen op zitten om s ’avonds samen met het gezin te eten.
Tip 4 Respect en accepteren
Alles begint met wederzijds respect. Respect en accepteer je gevoelens van je kind. Als we een verhaal aanhoren, dan geven we gelijk een advies en oplossing. Dat is logisch, want je wil jouw kind(eren) gewoon graag helpen. In deze situatie kun je ze het beste helemaal laten uiten. Laat die ballon maar helemaal leeglopen. Daarna kun je helpen met het opblazen van deze ballon. Vooral met pubers zul je veel geduld moeten hebben, zij zullen het heel moeilijk vinden om zich zo snel kwetsbaar op te stellen.
Tip 5 Omdenken
Nee is makkelijker gezegd dan ja, dat weten we allemaal, maar wat nu als we juist omdenken. Met ja maar, probeer je argumenten te verzinnen om toch nee te zeggen. Met Ja en, ga je op zoek naar het probleem. Je maakt het probleem van je kind een feit. Hierin gaat het niet om of dat het goed of fout is, het is gewoon een waarneming. Een behoefte die opeens is ontstaan. Je creëert met ja en, een nieuwe gedachtegang met verschillende mogelijkheden.
Tip 6 Verbinden
Banden brengen mensen bij elkaar en dat verbind weer. Kinderen hebben dat ook. Vraag jouw kind juist om hulp. Hulp vragen is een sterke kracht die helpt om het lastige gedrag van kind, om te buigen in behulpzaam gedrag van je kind. Het opstandgevoel van kinderen komt, omdat ze naar hun idee een bepaalde beperking krijgen opgelegd. Neem de gedachtegang van je kind zeker mee.
Beste moeders en vaders, bedankt voor het lezen van onze blog. Ik hoop dat deze tips jou in praktijk ook verder helpen. Mocht je vragen, opmerkingen of iets anders met ons willen delen, laat het ons weten door middel van een reactie of een mailtje, want ouders staan ook voor elkaar klaar, toch?
Geef een reactie